Menu
  • Oferta edukacyjna
  • Szkoły językowe i uczelnie

materiały prezentacyjne

Multiteka To jest chemia cz. 1. i 2.

Multiteka do części 1 i 2 podręcznika "To jest Chemia" do zakresu podstawowego i rozszerzonego. Mutliteka to doskonała aplikacja, która ułatwi przeprowadzenie ciekawych lekcji chemii. Zapraszamy do korzystania z naszego portalu i pobierania innych przydatnych materiałów.
multiteki
  • 2022-03-31
Wprowadzenie do chemii organicznej
rozwiń
zwiń
  • Wprowadzenie do chemii organicznej

    • Grafit– film
    • Położenie węgla w układzie okresowym pierwiastków chemicznychanimacja
    • Adsorpcja na węglu aktywnymanimacja
    • Powstawanie węgli kopalnychanimacja
    • Diamentanimacja
    • Struktura grafituanimacja
    • Struktura diamentuanimacja
    • Struktury odmian alotropowych węglaprezentacja
    • Skala Mohsaprezentacja
    • Cztery odmiany alotropowe węglaprezentacja
    • Wybrane minerały, których składnikiem jest węgielprezentacja

Węglowodory
rozwiń
zwiń
  • 1. Węglowodory nasycone – alkany

    • Otrzymywanie metanu– film
    • Spalanie metanu– film
    • Spalanie butanu– film
    • Spalanie gazu ziemnego– film
    • Wzór ogólny alkanów– animacja
    • Szereg homologiczny alkanów– animacja
    • Spalanie całkowite metanu– animacja
    • Węglowodory nasycone– animacja
    • Model cząsteczki propanu– animacja
    • Model cząsteczki butanu– animacja
    • Model cząsteczki metanu– symulacja
    • Budowa cząsteczki metanu– symulacja
    • Porządkowaie równania reakcji spalania metanu– symulacja
    • Właściwości metanu– symulacja
    • Model cząsteczki etanu– symulacja
    • Budowa cząsteczki etanu– symulacja
    • Uzupełnianie równań reakcji spalania etanu– symulacja
    • Stany spalania alkanów– symulacja
    • Podział węglowodorów– plansza cyfrowa

  • 3. Węglowodory nienasycone – alkeny

    • Otrzymywanie etenu i badanie jego właściwości – film
    • Model cząsteczki etenu –animacja
    • Reakcja spalania całkowitego etenu –animacja
    • Reakcja polimeryzacja etenu –animacja
    • Zastosowanie etenu –animacja
    • Budowa cząsteczki etenu–symulacja
    • Reakcja etenu z bromem– symulacja
    • Reakcja etenu z wodorem– symulacja
    • Reakcja polimeryzacji– plansza cyfrowa
    • Szereg homologiczny alkenów– plansza cyfrowa
    • Reakcja addycji alkenów– plansza cyfrowa

  • 5. Benzen – przedstawiciel węglowodorów aromatycznych

    • Badanie właściwości benzenu– film
    • Model cząsteczki benzenu–animacja
    • Wzory benzenu– plansza cyfrowa
    • Model budowy cząsteczki benzenu– plansza cyfrowa

  • 2. Zjawisko izomerii

    • Izomeria butanu – animacja
    • Ustalanie wzoru sumarycznego oktanu – animacja
    • Tworzenie nazw systematycznych alkanów – animacja
    • Rzędowość atomu węgla – plansza cyfrowa
    • Ustalanie nazw systematycznych alkanów – plansza cyfrowa

  • 4. Węglowodory nienasycone – alkiny

    • Otrzymywanie etynu– film
    • Badanie właściwości etynu– film
    • Otrzymywanie etynu i badanie jego właściwości– film
    • Model cząsteczki etynu– animacja
    • Budowa cząsteczki etynu– symulacja
    • Reakcja etynu z bromem– symulacja
    • Reakcja etynu z wodorem– symulacja
    • Wiązania wielokrotne– prezentacja
    • Porównanie właściwości alkanów, alkenów i alkinów– plansza cyfrowa
    • Szereg homologiczny alkinów– plansza cyfrowa

  • 6. Paliwa kopalne i ich przetwarzanie

    • Badanie właściwości ropy naftowej– film
    • Badaniewłaściwościbenzyny– film
    • Badaniewłaściwościbutanu i benzyny– film
    • Destylacja frakcjonowana ropy naftowej– film
    • Sucha destylacja ropy naftowej– film
    • Kraking– film
    • Zanieczyszczenie powietrza– animacja
    • Destylacja ropy naftowej– animacja
    • Powstawanie kwaśnych opadów– symulacja
    • Destylacja ropy naftowej– symulacja
    • Produkty destylacji ropy naftowej– symulacja
    • Liczba oktanowa– symulacja
    • Działanie ropy naftowejna pióra pingiwna– prezentacja

Fluorowcopochodne węglowodorów, alkohole, fenole, aldehydy i ketony
rozwiń
zwiń
  • 7. Fluorowcopochodne węglowodorów

    • Polimeryzacja chlorku winylu– animacja
    • Zastosowania polietylenu– animacja
    • Zastosowania poli(chlorku winylu)– animacja
    • Poliuretany– animacja
    • Dziura ozonowa– animacja
    • Modele i wzory cząsteczki metanu oraz jej chloropochodnych– symulacja
    • Struktury termoplastów i duroplastów– symulacja
    • Formowanie tworzyw sztucznych metodą wtryskiwania– plansza cyfrowa

  • 9. Alkohole polihydroksylowe

    • Badanie właściwości propano-1,2,3-triolu (glicerolu)– film
    • Badanie zachowania alkoholi wobec wodorotlenku miedzi(II)– film
    • Zastosowanie glicerolu– animacja
    • Budowa cząsteczki glicerolu– symulacja
    • Glicerol jako pochodna propanu– symulacja
    • Nazewnictwo alkoholi– plansza cyfrowa
    • Właściwości wybranych alkoholi– plansza cyfrowa
    • Związek koordynacyjny miedzi i glicerolu– plansza cyfrowa

  • 11. Aldehydy

    • Otrzymywanie etanalu– film
    • Reakcja metanalu z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I) – próba Tollensa– film
    • Reakcja metanalu z wodorotlenkiem miedzi(II) – próba Trommera– film

  • 8. Alkohole monohydroksylowe

    • Proces fermentacji alkoholowej– film
    • Badanie właściwości etanolu– film
    • Wykrywanie obecności etanolu– film
    • Badanie właściwości etanolu– film
    • Szkodliwe działanie etanolu– animacja
    • Pieczenie ciasta– animacja
    • Przenikanie alkoholu do krwioobiegu– animacja
    • Budowa cząsteczki alkoholi– symulacja
    • Budowa cząsteczki metanolu– symulacja
    • Budowa cząsteczki etanolu– symulacja
    • Wpływ etanolu na organizm człowieka– symulacja
    • Podział alkoholi– prezentacja
    • Nazewnictwo alkoholi– plansza cyfrowa
    • Właściwości wybranych alkoholi– plansza cyfrowa

  • 10. Fenole

    • Badanie właściwości fenolu– film
    • Reakcja fenolu z roztworem wodorotlenku sodu– film
    • Wykrywanie fenolu– film
    • Wzory i nazwy systematyczne fenoli– plansza cyfrowa
    • Porównanie właściwości wybranych alkoholi i fenoli– plansza cyfrowa

  • 12. Ketony

    • Badanie właściwości redukujących propanonu – próby Tollensa i Trommera – film

Kwasy karboksylowe, estry, aminy i amidy
rozwiń
zwiń
  • 13. Kwasy karboksylowe

    • Badanie właściwości kwasu etanowego– film
    • Reakcja kwasu etanowego z magnezem– film
    • Reakcja kwasu etanowego z zasadą sodową– film
    • Reakcja kwasu etanowego z tlenkiem miedzi(II)– film
    • Badanie palności kwasu octowego– film
    • Badanie właściwości kwasu metanowego i etanowego– film
    • Reakcja kwasu etanowego z wodorotlenkiem sodu– film
    • Porównanie mocy kwasów: etanowego, węglowego i siarkowego(VI)– film
    • Dysocjacja kwasu metanowego – animacja
    • Dysocjacja kwasu etanowego – animacja
    • Pochodne metanu – symulacja
    • Pochodne butanu – symulacja
    • Budowa cząsteczki kwasu metanowego – symulacja
    • Budowa cząsteczki kwasu etanowego – symulacja
    • Fermentacja octowa – symulacja
    • Zapisywanie w postaci jonowej reakcji kwasu octowego z zasadą sodową – symulacja
    • Zapisywanie równania reakcji spalania całkowitego kwasu etanowego – symulacja
    • Obliczanie masy wodoru, który powstanie w reakcji kwasu etanowego z magnezem – symulacja
    • Szereg homologiczny monokarboksylowych nasyconych kwasów alifatycznych – plansza cyfrowa
    • Mechanizm alkoholu etylowego – plansza cyfrowa
    • Porównanie reakcji charakterystycznych kwasów nieorganicznych i karboksylowych – plansza cyfrowa

  • 15. Estry

    • Reakcja etanolu z kwasem etanowym– film
    • Zastosowanie estrów– animacja
    • Podsumowanie wiadomości o estrach – symulacja
    • Zapisywanie równania reakcji spalania octanu etylu – symulacja
    • Tworzenie nazw estrów – plansza cyfrowa

  • 17. Środki czystości i kosmetyki

    • Badanie wpływu różnych substancji na napięcie powierzchniowe wody– film
    • Mechanizm usuwania brudu– film
    • Badanie wpływu emulgatora na trwałość emulsji– film
    • Wykrywanie obecności fosforanów(V) w proszkach do prania– film
    • Badanie wpływu twardości wody na powstawanie piany– film
    • Woda i tłuszcz– film
    • Podział mieszanin ze względu na wielkość cząstek substancji rozpuszczonej – animacja
    • Cząsteczka na granicy faz– animacja
    • Cząsteczka wewnątrz cieczy– animacja
    • Typy emulsji– animacja
    • Emulsja tupy O/W– animacja
    • Anionowe substancje powierzchniowo czynne– animacja
    • Eutrofilizacja– animacja
    • Proces eutrofizacji– animacja
    • Substancje powierzchniowo czynne a środowisko przyrodnicze– animacja
    • Jon stearynianowy– symulacja
    • Działanie substancji zawartych w kosmetykach– symulacja
    • Składniki kosmetyków– symulacja
    • Analiza składu kosmetyków na podstawie jego etykiety– symulacja
    • Model cząsteczki wody– symulacja
    • Napięcie powierzchniowe wody –prezentacja
    • Wybrane oznaczenia INCI –prezentacja
    • Eutrofilizacja – plansza cyfrowa
    • Mechanizm usuwania brudu– plansza cyfrowa
    • Powstawanie emulsji– plansza cyfrowa
    • Analiza składu kosmetyków– plansza cyfrowa
    • Twardość wody– plansza cyfrowa

  • 14. Wyższe kwasy karboksylowe

    • Badanie właściwości wyższych kwasów karboksylowych– film
    • Odróżnianie kwasów nasyconych od nienasyconych– film
    • Reakcja wyższych kwasów karboksylowych z magnezem i tlenkiem miedzi(II)– film
    • Reakcja kwasu stearynowego z zasadą sodową– film
    • Badanie właściwości wyższych kwasów karboksylowych– film
    • Reakcja wyższych kwasów karboksylowych z magnezem i tlenkiem miedzi(II)– animacja
    • Zastosowanie wyższych kwasów karboksylowych– animacja
    • Model palmitynianu sodu– animacja
    • Budowa cząsteczek wyższych kwasów karboksylowych– symulacja
    • Otrzymywanie mydła– symulacja
    • Określenie właściwości kwasów: palmitynowego, stearynowego i oleinowego– symulacja
    • Właściwości kwasów karboksylowych– plansza cyfrowa
    • Wyższe kwasy karboksylowe– plansza cyfrowa

  • 16. Tłuszcze

    • Wykrywanie tłuszczu w nasionach słonecznika– film
    • Badanie rozpuszczalności tłuszczów– film
    • Odróżnianie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych– film
    • Hydroliza zasadowa tłuszczów (zmydlanie tłuszczów)– film
    • Reakcja otrzymywania tłuszczu– symulacja
    • Model cząsteczki tripalmitynianu glicerolu– symulacja
    • Wzór ogólny tłuszczów– plansza cyfrowa

  • 18. Aminy i amidy

    • Reakcja aniliny z kwasem chlorowodorowym– film
    • Mocznik jako pochodna kwasu węglowego– film
    • Otrzymywanie włókna nylonowego– film
    • Substancje zawarte w dymie tytoniowym– film
    • Nikotyna w organizmie człowieka– animacja
    • Nikotyna– animacja
    • Kevlar– animacja
    • Modele cząsteczki kofeiny– prezentacja
    • Produkcja włókien syntetycznychplansza cyfrowa

Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów
rozwiń
zwiń
  • 19. Hydroksykwasy

    • Badanie odczynu aspiryny– film
    • Zobojętnianie leku na niestrawność– film
    • Produkcja twarogu– animacja
    • Wytwarzanie produktów mlecznych– animacja
    • Produkcja sera– animacja
    • Transport leków w organizmie– animacja
    • Szkodliwy wpływ nadmiaru leków– animacja
    • Sposób podania leku a szybkość jego działania– prezentacja
    • Fermentacja mlekowa– plansza cyfrowa
    • Rodzaje dawek– plansza cyfrowa

  • 21. Białka

    • Działanie stężonego roztworu kwasuazotowego(V) na białko– film
    • Wykrywanie białek w różnych substancjach– film
    • Badanie właściwości białek– film
    • Koagulacja i denaturacja białek– film
    • Ogrzewanie galaretki– film
    • Badanie działania różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą– film
    • Reakcje charakterystyczne białek– film
    • Wykrywanie białka w twarogu– film
    • Efekt Tyndalla– film
    • Przeciwutleniacze– film
    • Źródło witamin– animacja
    • Źródło wapnia– animacja
    • Sposoby konserwacji żywności– animacja
    • Pasteryzacja mleka– animacja
    • Substancje zagęszczające– animacja
    • Obserwacja efektu Tyndalla– symulacja
    • Wybrane składniki soli mineralnych– symulacja
    • Sposoby konserwacji żywności– prezentacja
    • Barwniki– prezentacja
    • Struktury białek– plansza cyfrowa
    • Przemiany białek– plansza cyfrowa
    • Podział białek– plansza cyfrowa
    • Składniki odżywcze– plansza cyfrowa
    • Przegląd dodatków do żywności– plansza cyfrowa
    • Znaczenie dodatków do żywności– plansza cyfrowa

  • 23. Disacharydy

    • Badanie właściwości redukujących maltozy – próba Tollensa– film
    • Próba Trommera dla sacharozy– film
    • Badanie właściwości sacharozy– film
    • Trawienie sacharozy– animacja

  • 25. Tworzywa i włókna białkowe oraz celulozowe

    • Odróżnianie włókien naturalnych pochodzenia zwierzęcego od włókien naturalnych pochodzenia roślinnego– film
    • Odróżnia jedwabiu sztucznego od naturalnego– film
    • Otrzymywanie włókna nylonowego– film
    • Trawienie szkła– film
    • Recykling tworzyw sztucznych– animacja
    • Kauczuk– animacja
    • Prasowanie wełny i bawełny– animacja
    • Rodzaje włókien– prezentacja
    • Włókna naturalnego pochodnego roślinnego– prezentacja
    • Opakowania drewniane– prezentacja
    • Przegląd włókien– plansza cyfrowa
    • Proces produkcji papieru– plansza cyfrowa

  • 20. Aminokwasy

    • Badanie właściowości kwasu aminoetanowego (glicyny)– film
    • Powstanie jonu obojnaczego– animacja
    • Powstawanie wiązania peptydowego– animacja
    • Budowa cząsteczki glicyny– symulacja
    • Wiązanie peptydowe– symulacja
    • Dopasowanie nazw pochodnych węglowodorów do ich wzorów półstrukturalnych– symulacja
    • Dopasowanie wzorów pochodnych węglowodorów do ich nazw– symulacja
    • Aminokwasy– plansza cyfrowa

  • 22. Monosacharydy

    • Badanie składu pierwiastkowego sacharydów– film
    • Wykrywanie obecności grup hydroksylowych w cząsteczce glukozy– film
    • Badanie składu pierwiastkowego glukozy– film
    • Badanie właściwości fruktozy– film
    • Badanie właściwości glukozy– film
    • Badanie właściwości glukozy– film
    • Próba Trommera dla glukozy– film
    • Próba Tollensa dla glukozy– film
    • Odróżnianie glukozy od fruktozy– film
    • Proces fotosyntezy– animacja
    • Badanie właściwości fruktozy– animacja
    • Wzory monosacharydów – wzory Fischera i Hawortha– animacja
    • Budowa cząsteczki glukozy– symulacja

  • 24. Polisacharydy

    • Hydroliza kwasowa skrobi– film
    • Badanie właściwości skrobi– film
    • Wykrywanie obecności skrobi– film
    • Uzupełnianie informacji dotyczących skrobii– symulacja
    • Wykrywanie skrobi w produktach spożywcznych– symulacja